onsdag den 26. november 2014

Reuven Feuerstein - nu gør vi det!




Allerede inden vi havde fået resultaterne af PPRs arbejde, var vi begyndt at snakke om, at der kunne ligge noget fornuftigt i at bruge Reuven Feuersteins tilgang, som udgangspunkt for Aksels læring. Jeg har gennem mit adoptionsnetværk fulgt Anette og datteren Annas rejse til Feuerstein Instituttet i Israel - deres rejse er siden blevet vist i udsendelsesrækken "De uhelbredelige".  Stærkt inspirerende at følge og efter snakken med PPR stod det meget klart for os, at der ikke er grund til at vente eller tænke mere. Vi skal bare igang. 

Reuven Feuerstein var en jødisk psykologiprofessor, der udviklede sin teorier på baggrund af sit arbejde med overlevne børn fra holocaust. I det arbejde blev det tydeligt for ham, at der kan ligge flere forklaringer til grund for hvorfor nogen tilegner sig læring hurtigere end andre - mere end blot en biologisk forklaring. Især var han nysgerrig på hvorfor det var svært for nogle af børnene at komme sig efter barske oplevelser under krigen - hvorfor har hjernen sværere ved at lære efter traumer? Han fandt ud af, at han ved at ændre på den måde han testede børnene på kunne få helt andre resultater frem, end dem der kom frem ved statiske testningsmetoder.

Ud af det udviklede han arbejdsredskaber, der gennem medierede læringserfaringer, som det hedder, arbejder struktureret med at opbygge de kognitive evner. Når disse ikke kommer af sig selv, så kan de trænes målrettet og Feuerstein har gennem sit mangeårige virke simpelt hen udviklet et dynamisk testsystem og et register af instrumenter (værktøjer), der skridt for skridt arbejder med barnets kognitive evner. Som nogen bemærker, ja så har Feuerstein bevist hjernens plasticitet længe før det er blevet en anerkendt måde at se hjernen på. Resultaterne er ikke udeblevet og egentlig kan man godt undre sig over, at det ikke er mere udbredt, når man hører om resultaterne.

Så efter at have haft følelsen af at famle os frem i mørke kan vi se hvor vi skal arbejde. Det er så ikke bare lige til at arbejde med Feuersteins instrumenter. Jeg tager på det første kursus i januar, hvor jeg skal lære basisinstrumenterne. Umiddelbart vil jeg tro vi kan komme langt med indsigt i disse, men det skal jeg nok skrive mere om. 

Ingen kommentarer: